Kindlen käyttö Suomessa

Kindle on Amazonin erinomainen sähköisten kirjojen lukulaite, jonka saa tilattua Suomeen Amazonin verkkokaupasta reilun sadan euron hintaan. Jenkkimatkalla Kindlen voi noutaa itselleen noin 70 euron hintaan. Kindle käyttää ns. sähköistä mustetta (eInk), jonka lukeminen vastaa erittäin hyvin paperilta lukemista. Koska näytössä ei ole taustavaloa, sen lukeminen ei rasita silmiä ja sen käyttö vie erittäin vähän sähköä. Kindlen akku kestääkin normaalissa käytössä helposti kuukauden. Kindlen kaveriksi kannattaa ostaa jonkinlainen suojakuori, jotta sen kantaminen mukana olisi huolettomampaa. Kindle ladataan kytkemällä se micro-USB -johdolla esimerkiksi tietokoneeseen.

Kindlessä on sisäänrakennettuna Englannin, Ranskan, Saksan, Italian, Portugalin ja Espanjan tietosanakirjat. Voit erittäin helposti tarkistaa lähes minkä tahansa sanan merkityksen lukiessasi mitä tahansa kirjaa. Tämä on erittäin kätevä, jos esimerkiksi jokin Englanninkielisen romaanin sana ei ole ennalta tuttu. Vaikka pidänkin Englannin kielen sanavarastoani kohtuullisena, tämä ominaisuus on ollut ahkerassa käytössä. Sanan hakeminen tapahtuu liikuttamalla kursori halutun sanan eteen, jolloin sanan selostus ilmestyy ruudun reunaan.

Näyttö on mustavalkoinen ja se sopii parhaiten romaanien lukemiseen. Muita sovelluskohteita on esimerkiksi tietokirjat, oppikirjat ja laitteiden manuaalit. Grafiikkaa sisältävät julkaisut ja sarjakuvat eivät ole Kindlen omininta aluetta. Kindlestä on saatavilla useita eri malleja: Näppäimistöllä tai ilman, kosketusnäytöllä tai ilman, 3G yhteydellä tai ilman. Itse olen ollut hyvin tyytyväinen kaikista halvimpaan malliin, jossa ei ole mitään edellämainituista.

  • Näppäimistö: Kindlen avulla voi tehdä muistiinpanoja, merkintöjä “sivujen marginaaleihin” ja hakea tekstiä kirjasta ja selata vaikka Wikipediaa. Kaikki onnistuu tarvittaessa myös näytöltä käytettävällä näppäimistöllä. Koska itse käytän Kindleä vain lukemiseen, en ole kaivannut fyysistä näppäimistöä.
  • Kosketusnäyttö: Helpottaa esimerkiksi on-screen -näppäimistön käyttöä, mutta toisaalta täyttää näytön sormenjäljillä. En ole kaivannut.
  • 3G-yhteys: Kindlen saa (lähes) ilmaiseksi ympäri maailman toimivalla 3G yhteydellä. Kindlen avulla voi ostaa kirjoja suoraan Amazonin verkkokaupasta, eikä näiden lataamisesta Kindleen tarvitse maksaa tiedonsiirtomaksua. Ainoastaan omien dokumenttien lataaminen sähköpostin välityksellä maksaa jonkin verran. Jos sinulla on mahdollisuus käyttää WLANia esimerkiksi puhelimen kautta, et tarvitse tätä.
  • Mainokset: Jenkeistä ostamalla voi valita muutaman kymmenen dollarin halvemman version, joka näyttää laitteen ollessa poiskytkettynä jonkin satunnaisen mainoksen. Mainokset eivät haittaa lukemista, eikä niiden käyttö vähennä laitteen akunkestoa. Itse en ole kokenut mainoksia häiritseväksi ja ne sisältävät satunnaisesti ihan hyviä tarjouksia.
  • DX-versio: Kindlestä on olemassa myös huomattavasti isompi DX versio. Itse en ole tätä kaivannut, vaan romaanien lukeminen onnistuu hyvin normaalin Kindlen näytöltä. Voisin kuvitella, että isommasta näytöstä olisi hyötyä esimerkiksi PDF-muodossa olevien manuaalien lukemisessa.

Kindle tukee natiivisti Amazonin omaa .AWZ-formaattia, yleisesti käytettävää .MOBI-formaattia, PDF- ja TXT-tiedostoja. Netissä on saatavilla runsaasti .EPUB-tiedostoja, jotka on muunnettava Kindlen ymmärtämään muotoon esimerkiksi Calibre-ohjelmistolla.

Kindleen voi hankkia lukemista seuraavilla eri tavoilla, järjestettynä parhaimmasta tavasta huonompaan:

  • Osto Amazonin verkkokaupasta: Tämä on ehdottomasti Kindlen paras ominaisuus. Kirjauduttasi sisään Amazoniin, voit ladata lähes minkä tahansa kirjan Kindleen painamalla oikeasta reunasta “Buy now with 1-Click.” Tämän jälkeen sinun tarvitsee ainoastaan kytkeä Kindlen WLAN päälle. Parhaassa tapauksessa kirja on luettavissa viiden sekunnin päästä napin klikkauksesta. Ostokokemus on täysin omaa luokkaansa ja suorastaan häkellyttävän helppoa.
  • Ilmaisten netistä saatavien kirjojen lataaminen omalta koneelta käyttämällä Calibre-ohjelmistoa. Calibren avulla voit muuntaa lähes minkä tahansa kirjan Kindlen osaamaan .mobi-tiedostomuotoon. Kytket vain Kindlen USB:llä tietokoneeseesi ja valitset mitkä kirjat haluat ladata Kindleen.
  • Kirjan lähettäminen sähköpostin liitetiedostona <oma tunnus>@kindle.com -osoitteeseen. Voit laittaa esimerkiksi .MOBI-tiedoston sähköpostin liitteeksi, jolloin se päätyy sinulle Kindleen luettavaksi muutamassa minuutissa.
  • PDF tiedostojen lataaminen USB:llä. Voit kopioida PDF tiedostot sellaisenaan Kindleen kytkemällä sen USB:llä tietokoneeseen ilman Calibrea. PDF tiedostojen lukeminen ei ole niin mukavaa kuin Kindlelle taitetun kirjan, mutta se soveltuu silti kohtalaisesti esimerkiksi manuaalien lukemiseen.
  • Kirjojen osto Suomalaisista verkkokaupoista. Suomalaiset verkkokaupat eivät ole kovinkaan fiksuja, koska kaikki myydyt kirjat ovat DRM suojattuja. Tämän takia sinun tulee murtaa ostetun kirjan DRM suojaus käyttäen Calibrea. Tämä on täysin mahdollista ja hyvin helppoa, mutta kuvastaa silti täydellistä ymmärtämättömyyttä eBook markkinoista. Tämän jälkeen ei tarvitse ihmetellä miksi Suomalaiset kirjakaupat valittavat huonosta eBook-myynnistä.

Ilmaisia klassikkokirjoja löytää mm. Project Gutenberg:n sivuilta ja hakemalla Googlesta “ebook”, “.mobi” ja “.epub” -hakusanoilla. Valitettavasti jotkut verkkokaupat myyvät näitä ilmaiseksi saatavia kirjoja muutaman dollarin hinnalla, joten kannattaa varoa ettei maksa turhasta.

7 thoughts on “Kindlen käyttö Suomessa

  1. Hei,

    kiitos selkeästä esittelystä! Voisitko mahdollisesti vielä kertoa, onnistuuko e-kirjojen lainaaminen suomalaisista kirjastoista ulkomailta hankitulla Kindlella vaivattomasti? Ainakin pääkaupunkiseudun kirjastoissa on joitain lainattavia e-kirjoja ja tämän toimiminen kiinnostaisi kovasti.

  2. Minulla on ollut Kindle DX vuoden verran, olen siihen erittäin tyytyväinen. Ainoa asia joka harmittaa on että kirjastosta ei voi lainata e-kirjoja Kinlellä luettavaksi. Elib, joka hallitsee kirjastojen e-kirjoja käyttää ainoastaan EPUB-formaattia sekä suojattua PDF-tiedostoa. En ole aikankaan onnistunut Calibren kautta siirtämään lainakirjoja Kindleen. Harmi.

  3. Kiitos mahtavasta bloggauksesta. Olen niin samaa mieltä kanssasi, että Suomi on valitettavasti tekniikan edelläkävijämaana tekniikan jälkijunassa raahustava maa. Miksi ihmeessä kirjakaupat eivät halua hyödyntää helppoa 24h netistä virtaavaa rahaa e-kirjoja ostavilta Kindleläisiltä? En – vain – voi – tajuta. Toivottavasti joku Suomalaisen kirjakaupan tai Stockan pääjehu nyt lukisi sinun postisi.

Comments are closed.